LIVE TEXT | Război în Ucraina. Volodimir Zelenski nu vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin. Atacuri masive asupra regiunilor Harkov și Odesa

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Volodimir Zelenski nu vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin. Atacuri masive asupra regiunilor Harkov și Odesa

Este a 379-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru CNN că nu vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin deoarece liderul rus nu este de încredere.

Trei rachete rusești lansate împotriva Ucrainei sunt văzute în Harkov FOTO Profimedia

UPDATE 07.49 De ce va pierde Rusia războiul din Ucraina. Pildele celui de-al Doilea Război Mondial

Dintre adevărurile evidente ale războiului, cel mai important - și poate cel mai ignorat în cazul Ucrainei- este observația că actul de agresiune provine de la o țară cu suprafața unui uriaș și cu potențialul industrial al unui pitic, scrie Jan Kallberg, cercetător la CEPA (Centrul pentru Analiza Politicilor Europene).

Rusia va pierde războiul din aceleași motive pentru care Germania nazistă a pierdut Al Doilea Război Mondial: resursele sale nu pot fi inepuizabile, iar penuria de echipamente este deja vizibilă pe câmpul de luptă.

Continuarea aici

UPDATE 06:25 Atacuri masive asupra regiunilor Harkov și Odesa

Lovituri masive au ţintit regiunile Harkov şi Odesa, din estul, sudul dar şi în vestul Ucrainei, au anunţat joi autorităţile locale, transmite AFP.

De luni de zile, Rusia bombardează instalaţii-cheie din Ucraina cu rachete şi drone, perturbând viaţa de zi cu zi a milioane de persoane, aprovizionarea lor cu apă, încălzire şi electricitate. Detalii aici

UPDATE 06:00 SUA se concentrază pe furnizarea de armament către Ucraina, afirmă un oficial american

Purtătorul de cuvânt al securității naționale a Casei Albe, John Kirby a declarat pentru CNN că SUA se concentrează pe furnizarea de armament și toate cele necesare pentru Ucraina.

„Ceea ce ne concentrăm acum, sincer, Wolf, este genul de luptă pe care ne așteptăm să o facă ucrainenii în săptămânile și lunile următoare aici, pe măsură ce vremea se îmbunătățeșteȘi acest lucru se bazează pe evaluarea lor asupra luptei pe care le vor face în săptămânile și lunile următoare”, a spus Kirby.

El a fost întrebat și despre trimiterea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina, însă nu a punctat nimic pe acest subiect. A spus doar că în acest moment ucrainenii folosesc sisteme de apărare aeriană destul de eficiente.

Într-un interviu acordat de Zelenski pentru Wolf Blitzer de la CNN, președintele ucrainean puncta faptul că dacă SUA ar oferi Ucrainei avioane de luptă F-16, acest lucru ar permite controlul cerului deasupra țării.

„Problema avioanelor de luptă este dificilă. Așteptăm să se ia această decizie. Avem cu adevărat nevoie de acest lucru și facem un apel la președinte să înceapă să antreneze piloți ucraineni, iar președintele Biden mi-a spus că se va lucra... Cred că Statele Unite ne vor oferi oportunitatea de a ne apăra cerul”, a spus Zelenski.

UPDATE 05:00 General ucrainean de top, în vizită la Bahmut pentru a treia oară în mai puțin de o săptămână

Unul din cei mai importanți comandanți ucraineni a vizitat orașul Bahmut pentru a treia oară în decurs de o săptămână.

Generalul colonel Oleksandr Syrskyi, care este al doilea cel mai înalt general, a spus că oamenii lui fac tot posibilul pentru a se asigura că forțele ruse fac o mișcare greșită, făcând referire la o strategie de șah. El a confirmat și că forțele ucrainene se mențin pe poziții în această zonă.

UPDATE 04:00 Zelenski nu vrea să se întâlnească cu Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru CNN că nu vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin deoarece liderul rus nu este de încredere.

„Nu avem nicio circumstanţă să vorbim cu preşedintele Federaţiei Ruse pentru că nu se ţine de cuvânt”.

„Nu avem nicio încredere în el”, a adăugat Zelenski, potrivit news.ro .

Liderul ucrainean a vorbit în cadrul interviului și despre modul în care trăiește familia sa această perioadă tumultoasă a țării sale.

„Fiica mea s-a înscris la universitate şi învaţă acolo, iar fiul meu merge la şcoală în Ucraina. Amândoi sunt în Ucraina. Sunt la fel ca alţi copii ucraineni. Trăim cu sirene. Vrem victoria. Nu vrem să ne obişnuim cu războiul, dar ne-am obişnuit cu provocările. Toată lumea vrea un singur lucru - să pună capăt războiului”, a povestit președintele ucrainean.

UPDATE 02:00 Zelenski și-a exprimat solidaritatea cu protestatarii proeuropeni din Georgia

Liderul ucrainean și-a exprimat, în timpul discursului de miercuri seară, solidaritatea cu protestatarii proeuropeni din Georgia. El le-a mulțumit că au fluturat steagul Ucrainei la Tbilisi ca simbol al luptei împotriva rușilor. Zelenski a vorbit despre dreptul Ucrainei, Georgiei și al Moldovei de a-și alege singure calea și că acestea au dreptul să facă parte din Uniunea Europeană.

„Ne dorim ca Georgia să fie în Uniunea Europeană şi sunt sigur că va fi acolo. Ne dorim ca Moldova să fie în Uniunea Europeană şi sunt sigur că va fi acolo. Toate naţiunile libere din Europa merită acest lucru”, a punctat Zelenski.

Președintele ucrainean a vorbit și despre decizia controversată de a continua lupta de la Bahmut, în locul începerii retragerii. El a afirmat că această decizie nu este doar o ambiție fără sens, ci face parte dintr-o tactică bine pusă la punct.

„Am avut o întâlnire cu armata şi serviciile de informaţii. Linia frontului, apărarea noastră, bătălia pentru Bahmut şi întregul Donbas - aceasta este prima prioritate. Facem totul pentru a ne asigura că paşii noştri tactici contribuie la obiectivul strategic - succesul Ucrainei în bătălia pentru întregul teritoriu ocupat temporar în statul nostru”, a afirmat Volodimir Zelenski.

UPDATE 00:00 Zelenski îl invită la Kiev pe preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe republicanul Kevin McCarthy, şeful Camerei Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite, să viziteze Kievul, în contextul în care nemulţumirea se amplifică în rândul conservatorilor americani în legătură cu ajutorul acordat Ucrainei, scrie AFP.

"McCarthy trebuie să vină aici pentru a vedea cum lucrăm, ce se întâmplă, ce a făcut războiul, cu ce luptă oamenii în prezent şi cu cine se luptă. Şi numai după aceea, să vă faceţi o părere", a adăugat Zelenski.

Şeful statului ucrainean s-a exprimat în cursul unui interviu acordat canalului CNN, care va fi difuzat miercuri seară, potrivit unor fragmente difuzate de televiziune.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă